Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Τι χρώμα έχουν τα συναισθήματα...;


Τι χρώμα έχει η λύπη; Ρωτησε το αστέρι την κερασιά και παραπάτησε στο ξέφτι κάποιου σύννεφου που περνούσε βιαστικά.Δεν άκουσες;Σε ρώτησα, τι χρώμα έχει η λύπη; 
-- Έχει το χρώμα που παίρνει η θάλασσα την ώρα που γέρνει ο ήλιος στη αγγαλιά της. Ένα βαθύ άγριο μπλέ.
-- Τι χρώμα έχουν τα όνειρα;
-- Τα όνειρα; Τα όνειρα έχουν το χρώμα του δειλινού.
-- Τί χρώμα έχει η χαρά;
-- Το χρώμα του μεσημεριού αστεράκι μου.
-- Και η μοναξιά;
-- Η μοναξιά έχει χρώμα μενεξελί.
-- Τι όμορφα που είναι τα χρώματα! Θα σου χαρίσω ένα ουράνιο τόξο, να το ρίχνεις επάνω σου όταν κρυώνεις.
-- Το αστέρι έκλεισε τα ματια του και ακούμπησε στο φράκτη. Έμεινε κάμποσο εκεί και ξεκουράστηκε.
-- Και η αγάπη; Ξέχασα να σε ρωτήσω, τι χρώμα έχει η αγάπη;
-- ...Το χρώμα που έχουν τα μάτια του Θεού,απάντησε το δέντρο.
-- Τι χρώμα έχει ο έρωτας;
-- Ο έρωτας έχει το χρώμα του φεγγαριού, όταν είναι πανσέληνος.
-- Έτσι ε; Ο έρωτας έχει το χρώμα του φεγγαριού, είπε τo αστέρι... Κοίταξε μακριά στο κενό... Και δάκρυσε ...
                                                                                                  Αλκυόνη Παπαδάκη...


πηγή : dr-dreamers.blogspot.gr

Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση



Έκθεση Εικαστικών

Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., από το Σάββατο 31 Μαΐου 2014, είσοδος ελεύθερη.

Το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο ΣΩΤΗΡ» σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. διοργανώνουν  Πανελλήνια έκθεση Τέχνης-εικαστικής έκφρασης με τίτλο  «Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση».

Μέσω όλων των μορφών τέχνης τα άτομα με αναπηρίες μεταφράζουν εικαστικά τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τα όνειρα και τις βαθύτερες επιθυμίες τους.

Με μια διαφορετική εικαστική προσέγγιση χρησιμοποιώντας την φαντασία, πειραματίζονται με ποικίλα υλικά και τεχνικές. Δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα τους! Ένας διαφορετικός εικαστικός τρόπος σκέψης!

Η καλλιτεχνική εκπαίδευση προσφέρει ένα πολύ κατάλληλο μέσο για τα  άτομα που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα σε μαθησιακό επίπεδο και ειδικότερα δυσκολίες στον γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και ψυχοκινητικό τομέα.

Η τέχνη είναι μια μορφή επικοινωνίας που, όπως η γλώσσα, έχει τα δικά της  εκφραστικά μέσα, το χρώμα, το σχήμα, τον όγκο, τους ήχους, την κίνηση, έχει τη δική της γραμματική και συντακτικούς κανόνες, τους νόμους της σύνθεσης και της δομής, που μαθαίνουν στο άτομο να «εκφράζεται» σωστά μέσα από την κίνηση και το ρυθμό, ή να διαβάζει σωστά την εικόνα.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, καλλιεργείται η ευαίσθητη ανταπόκριση, η κατανόηση, η κριτική προσέγγιση και η ανάλυση του εικαστικού έργου, αλλά και του φαινομένου της Τέχνης γενικότερα μέσα από την δική τους οπτική γωνία.

Τα άτομα  με αναπηρίες, όσο σοβαρές κι αν είναι αυτές, μπορούν να αναπτύσσουν ξεχωριστές δυνατότητες και δεξιότητες, αρκεί να βρεθούν σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο, αφού τις διερευνήσει και τις φέρει στην επιφάνεια, στη συνέχεια να τις αξιοποιήσει, έτσι ώστε, να καταστεί δυνατή όχι μόνο η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία, για μια όσο το δυνατόν περισσότερο ισότιμη κοινωνική εξέλιξη.

Διάρκεια έκθεσης:
από τις 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2014.

Ώρες λειτουργίας Τελλογλείου: 
Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00. (Δευτέρα: Κλειστά)

Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Ο ΣΩΤΗΡ», τηλ: 2310820655 / 820455, kentroameasotir3@gmail.com, www.kentroameasotir.gr


Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, 546 36 Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 247111, fax: 2310 991610, teloglion@teloglion.gr



πηγή : thessalonikiartsandculture.gr